Motivatiebrief Opbouw
Hoe zit de Motivatiebrief Opbouw in elkaar?

Je wilt je onderscheiden van de andere inzendingen, om zoveel mogelijk kans te maken.
Bedenk voordat je begint aan het schrijven van de motivatiebrief alvast goed waarom je nou precies zo’n interesse hebt in deze opleiding of baan.
Maar hoe deel je zo’n motivatiebrief nou eigenlijk in? En hoe begin je eraan?

Vóór het schrijven

Je weet al waarom jij graag bij dít bedrijf of deze opleiding aan de slag zou gaan, maar heb je er al over nagedacht waarom zij jou nodig hebben? Ga eens na wat jouw kwaliteiten zijn. Maak een lijstje met jouw sterktepunten. Voorbeelden van sterktepunten zijn:

– Aanpassingsvermogen
– Assertiviteit
– Collegialiteit
– Creativiteit
– Discipline
– Doorzettingsvermogen
– Empathie
– Energiek
– Mensenkennis
– Observatief
– Ondernemend
– Praktisch
– Sociaal ingesteld
– Nieuwsgierigheid
– Zelfstandigheid

En ga zo maar door. Natuurlijk moet je niet zomaar een lijstje maken van al jouw positieve eigenschappen. Het gaat om de dingen die jij toe kan passen tijdens jouw beroep of studie. Mensenkennis heeft niet zoveel toegevoegde waarde wanneer je autotechniek studeert, en energiek zijn niet voor een studie rechten.

Gegevens afzender

Vermeld bovenaan jouw brief, ook wanneer het om een online inzending gaat, eerst jouw eigen gegevens. De bovenste regel is jouw volledige naam. Daaronder vermeld je jouw woonadres en postcode, en onderaan je e-mailadres en telefoonnummer.

Gegevens bedrijf

Onder je eigen gegevens vermeld je dezelfde informatie over het bedrijf waar je jouw motivatiebrief naar stuurt. Soms wordt ervoor gekozen om deze twee kolommen náást elkaar te voegen, voor een ander soort lay-out. Je eigen gegevens zet je in dat geval rechts bovenaan.

Onderwerp

Omschrijf zo kort en krachtig mogelijk waar het over gaat. Bijvoorbeeld “Stage kinderdagverblijf”, of wie het wat leuker wil maken, “Waarom toegepaste psychologie en ik bij elkaar passen”.

Aanhef

Je opent je brief. Wanneer je niet weet wie de brief gaat lezen, schrijf je “Geachte heer/mevrouw”. Weet je bij wie de brief beland? Vermeld dan de naam van deze persoon. “Geachte Jan,” of “Beste Jan”.

Inleiding

In de eerste zin moet altijd duidelijk staan waar het om gaat, jij hebt interesse in een bedrijf of opleiding. Hierna vertel je kort wat jij zo aantrekkelijk vindt aan dit beroep of deze opleiding. Het is goed om dit persoonlijk aan te pakken. Schrijf bijvoorbeeld een korte anekdote over dat jij al vanaf jongs af aan goed was in dingen organiseren, of dat je al jarenlang een poster met de anatomie van de mens in je kamer hebt hangen. Een persoonlijke inleiding onderscheidt jou van andere kandidaten. Hierna vertel je hoe deze interesse is gegroeid, en waarom je uiteindelijk van juist dít je beroep of opleiding zou willen maken.

Midden

In de middelste alinea (of alinea’s) vermeld je jouw kwaliteiten. Je benoemt jouw persoonlijke eigenschappen die je goed kan gebruiken in dit werkveld, bijvoorbeeld dat je een erg sociaal ingesteld persoon bent. Schrijf je de motivatiebrief naar een opleiding? Vermeld dan ook graag wat je nog zou willen leren. Een opleiding is immers alleen maar geschikt voor mensen die nog niet alles weten over het onderwerp. Vertel wat je zo interessant vindt en waar je nog meer over zou willen weten. Probeer eventueel ook toe te lichten waaróm je daar meer over wil weten. Ook bij een stageplek kan je jouw leerpunten benoemen, bij een sollicitatie doe je dit níet.

Wel is het goed om één zwaktepunt van jezelf te vermelden, het liefst één die niet in de weg zal zitten in het werk en eigenlijk niet zo relevant is. Doe dit puur om aan te geven dat je zelfkennis hebt, iederéén heeft wel een slechte eigenschap.

Afsluiting

Je sluit je brief af met een positieve noot. Een paar voorbeelden voor de afsluiting:

“Ik denk dat jullie opleiding erg goed bij mij past. Ik hoor graag of en wanneer ik op gesprek zou kunnen komen!”

“Ik denk dat wij een hoop voor elkaar kunnen betekenen. Graag zou ik mijn motivatie voor deze functie in een persoonlijk gesprek voortzetten. Ik hoor graag wanneer ik langs zou kunnen komen voor een gesprek.”

Zorg ervoor dat je de brief nooit volledig gesloten beëindigt. Je wil natuurlijk dat ze contact met je opnemen. Lat dit ook weten.

Ondertekening

Je ondertekent je brief met “Met vriendelijke groet,” en daaronder jouw eigen naam.