Motivatiebrief voorbeeld Stage
Op zoek naar een Motivatiebrief voorbeeld Stage? Lees verder.

Je wil dolgraag meer ervaring opdoen en bent op zoek naar een stage.
Wanneer je iets hebt gevonden dat bij je past, zal je vaak gevraagd worden een motivatiebrief op te sturen. Je zal pas aan je stage kunnen beginnen nadat deze motivatie wordt goedgekeurd. Daarom is het van belang om het schrijven van deze brief serieus te nemen.

Misschien ben je helemaal niet zo héél geïnteresseerd, maar moet je van je opleiding nou eenmaal ergens stage lopen. Dan kan het erg lastig zijn om een goede motivatiebrief te schrijven, aangezien je denkt nou eenmaal niet echt gemotiveerd te zijn. Toch heb je een specifieke stage gekozen met een reden, deze stage past beter bij jou dan andere stages. Daarom zal je tóch een motivatiebrief kunnen schrijven. Ga op zoek naar de reden waarom deze stage méér iets voor jou is dan andere opties, en je zal toch nog een hoop redenen vinden. Hier vind je wat belangrijke tips voor het schrijven van een motivatiebrief voor een stageplek.

Waarom deze stage?
Begin je motivatiebrief met een persoonlijk verhaal. Je hebt een reden om deze stage interessant te vinden. Misschien wil je een paar dagen meekijken in een kinderdagverblijf, en heb je een klein nichtje waar je enorm veel plezier mee hebt. Wellicht ben je op zoek naar een stage bij een management functie en ben jij altijd al de regelnicht van de familie geweest. Het is goed om te beginnen met een kleine persoonlijke anekdote die aangeeft waar jouw interesse op dit vlak vandaan komt. Door het persoonlijk te maken onderscheid jij jezelf van alle motivatiebrieven die droog beginnen, en leert het bedrijf je meteen een beetje kennen.

Waarom jij?
Naast dat je wil laten weten waarom jij interesse hebt in het bedrijf, moet het bedrijf ook weten wat er interessant is aan jou. Vermeld dus in je brief alle karaktereigenschappen die je bezit die je in kan zetten tijdens het werk. Wil je stage lopen in een sociale omgeving en ben je een erg sociaal ingesteld persoon? Schrijf dit dan in de tweede alinea. Zoek minimaal drie eigenschappen die van pas komen op het werkveld. Voorbeelden hiervan zijn: aanpassingsvermogen, optimisme, gedrevenheid, et cetera.

Heb je eventueel al relevante ervaring? Dat kan van alles zijn. Misschien heb jij in je dagelijks leven wel te maken met situaties die daar op het werkveld terug zullen keren. Wellicht komt een hoog cijfer voor een bepaald vak van pas, heb je een relevant bijbaantje gehad of weet jij gewoon veel over een bepaald onderwerp dat daar van pas kan komen. Schrijf over elke ervaring die je al hebt, zodat het bedrijf weet dat ze in goede handen zijn met jou.

Wat wil je leren?
Net als bij een opleiding, is een stage er ook om van te leren. Daarom kan je best aangeven wat je hoopt te leren tijdens je stage. Het betuigt van kracht om je zwaktes te kennen. Ben niet bang dat jij niet meer in aanmerking zal komen als je zegt dat je graag iets te weten wil komen, het is alleen maar een extra motivatie om nou juist dáár stage te gaan lopen. Dingen die je zou willen leren kunnen bijvoorbeeld zijn:

– Hoe je met bepaalde situaties om moet gaan
– De werkwijze van iemand met dit beroep
– Hoe een werkdag eruit ziet van ochtend tot avond
– Welke problemen je allemaal tegen komt op het werk
– Wat bepaalde vaktermen zijn

Natuurlijk hangen de leerdoelen af van de specifieke stage. Bedenk daarom goed wat jij graag zou willen leren, en geef dit aan. Benoem dit niet negatief, zoals bijvoorbeeld bij een kinderdagverblijf “Ik ben niet goed in het omgaan met de ouders van kinderen”. In plaats daarvan kan je zeggen “Ik ben benieuwd hoe de omgang is met de ouders van de kinderen, en zou dit bij jullie graag willen leren”.

Eindig positief
Na je persoonlijke motivatie, de reden dat jij bij het bedrijf past en wat je graag zou leren tijdens de stage, sluit je de motivatiebrief af. Zorg ervoor dat je slot alinea altijd een positieve toon heeft. Je kan zeggen dat je er naar uit ziet om stage bij ze te komen lopen en graag hoort of je bij ze aan de slag kan. Door te eindigen met een positieve noot, klink je enthousiast en optimist. Dit zorgt ervoor dat de lezer van jouw motivatiebrief een positief gevoel heeft na het lezen van jouw brief, en daardoor eerder geneigd zal zijn om jou langs te laten komen voor jouw stage!