Sollicitatiegesprek
Na een motivatiebrief hopelijk een Sollicitatiegesprek!

Heb je eindelijk jouw droombaan gevonden? Nadat je jarenlang jouw kwaliteiten hebt verbeterd, en eventueel een relevante studie hebt gevolgd, ben je eindelijk iets tegen gekomen dat goed bij jou past.
Nu is het natuurlijk nog hopen dat je op gesprek kan komen en wordt aangenomen!

Het begint allemaal bij de motivatiebrief, die je opstuurt wanneer je laat blijken dat je interesse hebt. Omdat een werkgever niet iedereen aan kan nemen, is de indruk die je maakt in je motivatiebrief erg belangrijk. Op basis hiervan zal bepaald worden of jij een geschikte kandidaat lijkt voor het beroep. Wanneer jij een goede motivatiebrief hebt geschreven, zal je uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Neem daarom echt even de tijd voor het schrijven van deze brief.

Ook kan het voorkomen dat je nou eenmaal geld nodig hebt, en dat de baan zelf je helemáál niet zo interessant lijkt. Dan kan het extra lastig zijn om een goede motivatiebrief te schrijven. Toch kan je een goede motivatiebrief schrijven en aangenomen worden voor deze baan. Kijk voor extra inspiratie even bij Motivatiebrief Opbouw, zodat je weet waar je moet beginnen.

Hier volgen een aantal tips voor het schrijven van een motivatiebrief.

Promoot jezelf
Bij een motivatiebrief voor een opleiding of stage kan je jouw zwaktes en leerpunten aangeven, bij een sollicitatie is het belangrijk dat ze jouw stérke punten inzien. Daarom is een motivatiebrief voor een baan eigenlijk een soort verkooppraatje. Zet een aantal dingen van jezelf in kaart.

– Wat zijn jouw positieve karaktereigenschappen die relevant zijn voor dit beroep?
Denk aan bijvoorbeeld assertiviteit, mensenkennis, sociaal ingesteld zijn, collegiaal, ondernemend of praktisch zijn ingesteld. Zet minimaal drie positieve eigenschappen in je motivatiebrief.

– Heb je al relevante ervaring?
Misschien heb je bij een ander bedrijf gewerkt waar je soortgelijk werk verrichtte. Zelfs het halen van hoge punten voor bepaalde vakken kan relevant zijn, of misschien heb je een hobby die wat te maken heeft met jouw potentiële nieuwe baan. Alle ervaring die je al hebt kan helpen. Misschien heb je in het dagelijks leven dingen meegemaakt die jou inzichten hebben gegeven die toepasselijk zijn voor dit beroep.

Wees enthousiast
Je wil het bedrijf enthousiast maken voor jou als werknemer, maar ook laten zien dat jíj enthousiast bent. Dit is belangrijk, omdat de werkgever dan voelt dat jij gemotiveerd en met een positieve instelling aan het werk zou willen gaan. Vertel wat je zo aantrekt aan dit specifieke bedrijf. Vaak staan op websites van bedrijven teksten waarin ze duidelijk maken wat ze zélf hun positieve kanten vinden. Het is slim om deze dingen te noemen, aangezien zij zich graag zo portretteren.

Verder kan je het benoemen als je al positieve ervaringen hebt gehad met dit bedrijf, of iemand kent die er heeft gewerkt (en niet is ontslagen). Een positieve toon is hierbij erg belangrijk. Jij wil specifiek bij dít bedrijf werken, vindt dit het allerleukste bedrijf dat er is. Al schrijf je meerdere motivatiebrieven voor verschillende bedrijven, je wil íeder bedrijf het gevoel geven dat zij jouw prioriteit zijn. Alleen dan zullen ze jou eventueel ook hún prioriteit maken.
Wees eerlijk.

Je kan je motivatiebrief altijd beginnen met een anekdote die aangeeft waarom je zo’n interesse hebt in dit bedrijf. Misschien was je als kind al erg handig, ben je altijd al een groepsdier, of heb je al jaren een poster van iets relevants in je kamer hangen. Vertel een persoonlijk verhaal. Dit geeft de lezer het gevoel dat je eerlijk en open bent, en dat ze je een beetje kennen.

Naast alle goede eigenschappen en redenen waarom jij bij het bedrijf past, is het ook goed om één slechtere eigenschap van jezelf te beschrijven. Zo ziet de werkgever in dat jij niet alleen maar een verkooppraatje aan het houden bent, maar ook een realistisch beeld van jezelf wil geven. Zorg ervoor dat deze slechte eigenschap niet te relevant is voor het beroep. Je wil niet schrijven dat je lui bent en misschien wel eens te laat komt. In plaats daarvan kan je vermelden dat je bijvoorbeeld een beetje perfectionistisch, veeleisend of eigenwijs bent.

Zorg er bij het vermelden van jouw slechte eigenschappen voor dat je ook aangeeft hoe je hier zo goed mogelijk mee omgaat. Misschien neem je soms te veel hooi op je vork waardoor je in de stress kan schieten, en vind je communicatie over je werkzaamheden daarom erg belangrijk. Ben je niet goed in onderhandelen? Vertel dan dat je er open voor staat om hier meer over te leren, en dat het je erg interessant lijkt. Slechte eigenschappen zijn oké, zolang jij jezelf er maar in wil ontwikkelen. Mensen zonder slechte eigenschappen bestaan niet.

Hopelijk geven deze sollicitatiegesprek tips je de juiste motivatie om een goed gesprek te voeren.
Succes met het solliciteren!